Een woning renoveren? Dan raden we je aan om rekening te houden met eventuele waterschade, er zijn behoorlijk wat problemen zichtbaar in veel woningen

Een woning renoveren? Dan raden we je aan om rekening te houden met eventuele waterschade, er zijn behoorlijk wat problemen zichtbaar in veel woningen

Met de waarheid in de statistieken is het duidelijker dan ooit dat woningrenovatie en huiseigenaren ongelukkige kansen hebben als het gaat om waterdichtheid. Het antwoord ligt in het onderwijs. Waterdichtheid is al lang een feit, vloeibaar verwarmde teer werd in de oudheid gebruikt om objecten en materialen waterdicht te maken en zelfs vandaag de dag is het waterdicht maken op basis van teer en olie nog steeds in gebruik. Maar de constructie is veranderd, we vertrouwen nu op dunwandige producten, vezelcement, gips en houtskeletbouw. De massa van een gebouw zal geen zekerheid meer bieden tegen het binnendringen van water. Dit is waarschijnlijk de reden waarom we meer dan ooit tevoren de toename van de vochtproblemen in huis te zien.

Hoe kun je in de architectuur van je woning rekening houden met waterschade?

De architectuur heeft veel mogelijkheden geopend in het ontwerp voor balkonbouw over woonruimtes, lichtputten, dakterrassen. Maar deze komen met strenge eisen, helaas kan de bouwsector met een slechte naleving van de normen in deze kritische gebieden rijkelijk aanwezig zijn. Gebieden waar niet alleen UV-licht en warmte een enorme rol spelen, maar ook windkracht en verzakking van het gebouw. Men is zich niet bewust van de enorme kracht die deze uitoefent op de membranen van de ondervloer, meestal de enige laag die de bewoner scheidt van de buitenelementen, namelijk water.

  • De kosten van rectificatie zijn astronomisch in vergelijking met wat een goed geschetst waterdichtheidssysteem zou zijn. Het is waar om te zeggen dat een steek in de tijd er negen bespaart. In de meeste gevallen zijn plaatmembraansystemen het meest effectief in het creëren van extreem duurzame buitenmembranen, sprayen op polyurethaan en vloeibaar rubber komen op de tweede plaats.
  • Strengere handhaving van de norm voor waterdichtheid is absoluut noodzakelijk, maar totdat dit in de bouwsector wettelijk bindend wordt, moeten huiseigenaren en bouwers zich laten voorlichten en ervoor zorgen dat de strenge eisen voor waterdichtheid worden nageleefd en zo mogelijk worden overschreden.

Het lijkt eenvoudig, maar het is erg moeilijk om mensen en industrieën te veranderen met de huidige vaste praktijken. Mensen zijn bang om zich te vergissen, bang om toe te geven dat ze in het verleden niet strikt grondig zijn geweest. Veranderen is in zekere zin een schuldbekentenis. En het is dit waar we tegenaan lopen op peer-to-peer niveau.

Wees assertief in je eisen voor een performant waterdichtheidssysteem in je woning?

Zorg voor een gekwalificeerde vakbekwaamheid en een ervaren opstelling voor de waterdichting, zowel in de badkamer als daarbuiten. Ken de eisen voor natte ruimtes en kies zorgvuldig bij de keuze van een aannemer voor de uitvoering van de werkzaamheden in bijvoorbeeld een kelder. Professionele vaklui zullen veel aandacht hebben voor details als het werk vereist. Huur toegewijde specialisten in over tegelzetters/waterdichters en klusjesmannen. Specialisten baseren hun inkomen op de zekerheid van het werk dat ze leveren, terwijl alle werknemers in een bedrijf meerdere zorgen hebben en dit zijn meestal de banen die falen.

We moeten in de dagelijkse praktijk de totale controle overdragen aan anderen, maar dat hoeft niet te betekenen dat we gedwongen zijn de lage normen te accepteren die sommige niveaus van de bouwsector in de kaart spelen. Kies offertes op basis van de verdiensten van hun expertiseniveau, banen uit het verleden en als ze specialisten inhuren, is het verkeerd om een offerte te kiezen op basis van de kosten alleen. U zult altijd meer investeren in kwaliteit, maar het zal de tand des tijds doorstaan en geld besparen op de lange termijn.

Back to top